




Hedefimiz 2023’te
300 kadına
ulaşmak. 2017’de
ulaşılan kadın
çiftçi sayısı
22

Safran 400 ₺ kilo fiyatı
ile dünyanın en pahalı
baharatlarından biridir.
Kırmızı altın olarak da bilinir.
2020’de projedeki
toplam kadın çiftçi
sayısı 90
Kamu
Özel sektör
STK iş birliği

Karayemiş olarak da
bilinen taflan Karadeniz’de
yaygın olarak yetişen bir
meyvedir.
Perşembe ilçesinde yapılan kurutma
ve işleme ünitesiyle başta taflan
olmak üzere birçok meyve
çürümekten kurtarılıyor.
Projeye gönül
veren kadın
çiftçilerimiz
bakanlık
tarafından
ödüllendirildi.

Projeye özel lanse
edilen ürünlerin
kârı proje için
fon olarak aktarılıyor.
Abc ile yerli yerinde taflan
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZE
NASIL BAŞLADIK?
Proje, ABC olarak “marka ve şirketlerin topluma karşı olan sorumluluğunun kaliteli bir ürün veya hizmet sunmaktan daha ötesi olduğu” inancımızla başladı. Yerli bir marka olarak hem yerli değerleri desteklemek, hem de kadınlara ekonomik güç kazandırmak hedefi ile bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi başlattık ve adını “ABC ile Yerli Yerinde” koyduk. Türkiye çapında desteğimizin fark yaratacağı bir proje ararken Bahçe Ziraat Odası ile yolumuz kesişti. 2017 yılı sonunda Bahçe’de kadın çiftçilerimizle safran hasadı yaparak projemizi medya ile paylaştık. Daha sonra, bu projenin uzun soluklu olması için konuyla ilgili en yetkili merci olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçtik. Projemiz büyük bir memnuniyetle karşılandı ve projenin sonraki ayağını Ordu Perşembe’de yapmayı kararlaştırdık.
PROJE KAPSAMINDA NELER YAPTIK?
Safran projemizde, Bahçe ilçesinde bulunan 22 kadına safran yetiştirme konusunda ğitim vererek başladık. Safran soğanları satın alındı ve küçük parçalı arazilerde dikimi gerçekleştirildi. İlk yıl hasadı beklediğimizin altında olsa da kadınlarımız bu mahsulü iç piyasaya sattı. Bunun dışında safran çiçeklerinden yapılan reçeller de oldukça rağbet gördü ve başka bölgelere çoğalttığımız safran soğanları satıldı. Safran ekimi Bahçe’de hala devam ediyor. ABC, bu projelerde ilk yıldan sonra 3 yıl boyunca projeyi desteklemeye devam ediyor. Perşembe ilçesinde ise özellikle fındıklıklarda veya ev bahçelerinde bulunan meyve ağaçlarının, başta taflan olmak üzere mahsullerinin değerlendirileceği bir işleme ve kurutma ünitesi yapıyoruz. Şu an için binamız bitti. İçindeki kurutma ekipmanlarının da tamamlanmasıyla üretime bağlayacağız. Hedefimiz, 2020’nin ilk çeyreğinde üretime geçmiş olmak.
PROJEYE BAŞLARKEN NEYİ HEDEFLEDİK?
Hedefimiz, 2023 yılına kadar en az 300 kadının, “ABC ile Yerli Yerinde” projesi sayesinde sürdürülebilir bir gelir kaynağı elde etmesini sağlamak ve aynı zamanda Türkiye’nin yerli tarımsal değerlerini koruma altına almak. Örneğin Osmanlı döneminde büyük miktarlarda ekimi yapılan safranı bugün %95 oranında ithal ediyoruz. Veya taflan gibi antioksidan açısından çok zengin bir meyve sadece Karadeniz bölgesinde biliniyor ve tüketiliyor. Türkiye’nin zenginliklerini yaşatmak ve herkese anlatmak istiyoruz.
ABC İLE YERLİ YERİNDE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PROJEMİZDE NEYE ÖNEM VERDİK?
Sürdürülebilirlik. Kadınlar için sağladığımız gelir kaynağının sürdürülebilir olması bizim için çok önemli, bu yüzden desteklediğimiz projelerin de uzun soluklu olması ve bir süreden sonra özkaynaklarıyla kendini döndürebilmesi gerekiyor. Hem bakanlık, hem de ABC Deterjan olarak bizler, yatırımın en verimli şekilde geri dönüşünün alınabileceği seçeneklerin üzerine gidiyoruz. Örneğin safranda, safran soğanlarının çoğaltılması ile hem hasat artıyor, hem de bu soğanlar satılarak ekstra gelir kaynağı yaratıyor. Taflanda ise her yıl yüzlerce ton meyve çürümeden değerlendirilecektir.

